Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Για τα τεκταινόμενα στον ΑΣΟΚ Τσαριτσάνης- Στεφανοβούνου- Αετοράχης


Το τελευταίο διάστημα, ορισμένα μέλη του Συνεταιρισμού Ομαδικών Καλλιεργειών Τσαριτσάνης- Στεφανοβούνου- Αετοράχης «Η Μελούνα Ολύμπου», κινούνται με σκοπό να οδηγήσουν το Συνεταιρισμό στη διάλυση, χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα και μεθόδους.

Τα μέλη αυτά μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των μελών, που συνολικά ανέρχονται σε 508, θέλει ο Συνεταιρισμός να παραμείνει στα χέρια τους, να συνεχίσει στη βάση των καταστατικών του αρχών, να αξιοποιήσει τη δυναμική που έχει και να προσφέρει στην τοπική κοινωνία, συμβάλλοντας την ανάπτυξη του τόπου.

Η πραγματικότητα αυτή, αποτυπώθηκε σε μεγάλο βαθμό, στις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη οργάνων στο Συνεταιρισμό, με την εκλογή ενός νέου Διοικητικού Συμβουλίου, η πλειοψηφία του οποίου έχει ολοκληρωμένο σχέδιο και διάθεση να το υλοποιήσει ώστε ο ΑΣΟΚ να καταστεί πυλώνας ανάπτυξης, αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που δίνει η ύπαρξη του Συνεταιρισμού. Απέναντι στην προοπτική αυτή, βρίσκεται μια μικρή και καθοδηγούμενη ομάδα, που έχει σαν σκοπό την παράδοση των εκτάσεων, των υποδομών, και των μέσων παραγωγής σε λίγους νεοτσιφλικάδες- μεγαλοαγρότες της περιοχής.

Η πλειοψηφία Δ.Σ. του Συνεταιρισμού επέλεξε μέχρι σήμερα να μην πάρει θέση, απέναντι σε όλο αυτό το κλίμα που καλλιεργείται. Ως εδώ, όμως.

Εγώ ως Πρόεδρος και η πλειοψηφία του Δ.Σ. δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η τελματώδης πορεία του ΑΣΟΚ. Θα ληφθεί κάθε πρόσφορο μέσο και θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες κινήσεις ώστε να ανταποκριθούμε στο καθήκον που μας ανέθεσαν τα δεκάδες μέλη του Συνεταιρισμού, τα οποία είναι εξοργισμένα από την εικόνα που παρουσιάζεται. Αυτές μάλιστα τις μέρες, διακινείται σχετικό κείμενο για συλλογή υπογραφών, με το οποίο τα μέλη απαιτούν από το Δ.Σ. να ενεργήσει άμεσα για να αποκαλυφθεί η μειοψηφία και τα συμφέροντα που αυτή υπηρετεί.

Η πλειοψηφία των μελών, δεν θα διστάσει να κρίνει και να τιμωρήσει όσους συναινέσουν στο έγκλημα εις βάρος των κοινών συμφερόντων, εις βάρος του τόπου και εις βάρος της ιστορίας. Τα πράγματα θα ειπωθούν με το όνομά τους και οι υπεύθυνοι θα φανερωθούν και θα αποκαλυφθούν τα συμφέροντα που υπηρετούν. Όλοι αυτοί να ξέρουν, ότι την επόμενη μέρα δεν θα έχουν τόπο να σταθούν πουθενά.

Ο Συνεταιρισμός Ομαδικού Αμπελώνα Τσαριτσάνης- Στεφανοβούνου- Αετοράχης «Η Μελούνα Ολύμπου», ιδρύθηκε το 1973. Σε αυτόν ενώθηκαν δεκάδες μικροκαλλιεργητές, οι οποίοι παραχώρησαν τα κτήματά τους στην κοινή καλλιέργεια. Ένωσαν τις δυνάμεις για το καλό όλων. Η πορεία δικαίωσε σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο. Δεν μπορεί κανένας να ξεχάσει τις μεγάλες κατακτήσεις του Συνεταιρισμού που έφτασε να δίνει σε περιόδους συγκομιδής 700 μεροκάματα. Τα προϊόντα του εξάγονταν σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και στην πορεία συνεργάστηκε με μεγάλους οίκους του εξωτερικού και της εγχώριας βιομηχανίας κρασιού.

Ο Συνεταιρισμός πρόσφερε πολλά στην τοπική κοινωνία. Θα μπορούσε να προσφέρει και περισσότερα. Το θέμα είναι ότι σήμερα, μετά την εκρίζωση του αμπελιού και την μετατροπή σε Αγροτικό Συνεταιρισμό Ομαδικών Καλλιεργειών, είναι ένας Συνεταιρισμός που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ, σε κανέναν. Ο ΑΣΟΚ Τσαριτσάνης- Στεφανοβούνου- Αετοράχης είναι πεντακάθαρος. Δεν έχει δάνεια, δεν έχει υποχρεώσεις, βάρη, δεν χρωστάει σε ασφαλιστικά ταμεία, στο κράτος, πουθενά. Έχει μάλιστα αποθεματικό. Είναι γνωστό σε όλους, ότι όλοι οι συνεταιρισμοί είναι υπερχρεωμένοι. Ο δικός μας αποτελεί ένα παράδειγμα σε όλο το πανελλήνιο.

Ο ΑΣΟΚ Τσαριτσάνης- Στεφανοβούνου- Αετοράχης δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις. Έχει όμως δυναμική και προοπτική. Διαχειρίζεται για λογαριασμό των μελών του, 2.600 στρέμματα. Μια τεράστια, καλλιεργήσιμη έκταση ενώ διαθέτει και διαχειρίζεται πομόνες, εγκαταστάσεις, ψυγεία, συσκευαστήρια και μηχανοκίνητο εξοπλισμό.

Επομένως, μόνο ένας τυφλός δεν θα έβλεπε την δυναμική που υπάρχει. Το Δ.Σ. προσπαθεί να ξεπεράσει τα νομικά εμπόδια και κωλύματα που υπάρχουν, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο καθήκον για το οποίο εκλέχθηκε. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. επεξεργάζεται αναπτυξιακό σχέδιο, μέσα από το οποίο μπορεί να μπει σε δρόμο προόδου ο Συνεταιρισμός. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί ανοιχτά, στα μέλη, τους φορείς και το λαό της περιοχής. Να συζητηθεί και να υποστεί περαιτέρω επεξεργαστία, ώστε να υπάρξει όφελος στην τοπική κοινωνία. Ένας ΑΣΟΚ σε δρόμο ανάπτυξης σημαίνει μερίσματα για τους συνέταιρους, αλλά και δουλειά, μεροκάματα και καταπολέμηση της ανεργίας στον τόπο μας. Σημαίνει χρήμα στην τοπική κοινωνία. Σημαίνει αναπτυξιακά έργα και επενδύσεις.

Για το λόγο αυτό, να υπάρξει μαζική συμμετοχή των μελών στις εργασίες της Συνέλευσης της 10 Νοέμβρη. Να εκφραστεί η μεγάλη και σιωπηρή πλειοψηφία των μελών. Να ανοίξει ο δρόμος για την εξέλιξη και ανάπτυξη του ΑΣΟΚ σε νέες βάσεις. 

Κλέαρχος Μουλτσιάς
Πρόεδρος Δ.Σ. ΑΣΟΚ Τσαριτσάνης- Στεφανοβούνου- Αετοράχης

Δεν υπάρχουν σχόλια: